Boats

Amanda before 1921.

Amanda

Vähe on teada lätlastest põgenike Rootsist alanud merereisist Amanda pardal. See oli 1898. aastal Karlskronas ehitatud tamme- ja männipuust kalalaev. Amanda oli 21 meetrit pikk ja 6.2 meetrit lai ning võis võtta peale 96 tonni kaupa. Põgenikud ostsid laeva Åke Ingvar Johanssonilt, kes elas Skärhamnis, Rootsis.

1949 ilmus ajalehes Stockholms-Tidningen Eestlastele laeva kohta kaks teadet. 20. augustil 1949 kirjutas leht, et balti viikingipaat Amanda, mis 7. juulil Göteborgist Kanada suunas teele asus, oli ookeanil masinarikke tõttu merehätta sattunud. Pardal olevat keegi naine haige ja Kanada merevägi asunud lennukiga laeva otsingutele. Ühelt Hispaania aurikult oli laeva märgatud, kui see rebitud purjedega vaevaliselt tormisel merel edasi püüdis liikuda. 

Amanda umbes 1943

Augusti numbrist 1949 on lugeda, et Amanda ja 31 peamiselt lätlasest reisijat on päästetud. Rannavalvelaev oli pardale võtnud ema koos vastsündinud lapsega ja nad haiglasse toimetanud. Kanada mereväe alus aga pukseeris Amanda Halifaxi ning nii jõudsid põgenikud lõpuks Kanadasse.

Meeskond ja reisijad:

  • Peteris Gingulis
  • Edmunds Ozols
  • Teodors Deedins

20. augusti 1949 Stockholms-Tidningen Eestlastele

23. augusti 1949 Stockholms-Tidningen Eestlastele