Alused

Aina

Aina kohta on infot vähe, kuid niipalju on teada, et seda reisi planeerinud inimesed ei olnud merenduses kogenud. 1946. aasta sügisel korraldas laeva omanik, keegi härra Ülenurm, seltskonna inimeste sõidu Lõuna-Aafrikasse. Aina oli 15-hobujõulise mootoriga 11-meetrine puidust lootsipaat, kus kohti kaheksale reisijale.

Paat lahkus Stockholmist lõunas asuvast Södertäljest 6. novembril 1946, ja suundus Göta kanali kaudu Göteborgi suunas. Rootsi suurimasse järve Vänerni jõudes kogesid reisijad esimest halba ilma – esemed paadis hakkasid laevas ringi lendama ja katki minema ning kogenematud meresõitjad said aru, et asju tuleb laevas kinni siduda. Samuti selgus, et tellitud purjeriie oli liiga raske ning Göteborgis ja Halmstadis ei õnnestunud neil vastu talve mitte kedagi värvata paati juhtima. 

Mõned reisijad soovisid küll oodata kevadet, kuid Aina lahkus Halmstadist Saksamaale, Kieli 5. detsembril 1946. Härra Ülenurm nimetati kapteniks, kuna ta oskas inglise keelt. Laeval puudusid vajalikud dokumendid Kieli kanali läbimiseks, seega lipsasid põgenikud selle tõstesildade alt Rootsi lippu lehvitades ebaseaduslikult läbi. Briti mereinspektorid peatasid nad Cuxhaveni sadamas, kuid lubasid siiski tagasi merele. 

Aina purjetas mööda Hollandist ja Belgiast, kuni mootoririke sundis nad peatuma Dunkirki sadamas Prantsusmaal, kus meeskond kinnitas salaja oma otsad ühe praami külge. Reisijad müüsid oma riideid kohalikele meremeestele, et maksta mootori parandamise eest, ning said viis päeva hiljem oma teekonda jätkata. Kehv ilm sundis neid korduvalt väikestest kaluriküladest tuulevarju otsima, sealhulgas ka sõjast räsitud Verduni sadamas. 

Biskaia lahte jõudes liikus Aina juba väga vaevaliselt, sest lekkis koledasti. Hispaaniasse jõudmine oli neil võtnud plaanitud nädalate asemel kuid. Kohalik rannavalvepaat pukseeris Aina Pasajesi sadamasse, kus parandustöid tehti täiesti tasuta ning reisijatel lubati seni elada Hispaania sõjalaeva pardal. Aina jätkas oma teekonda Santanderi, kus kapten Ülenurm otsustas oma paadi maha müüa. Pole teada, kuhu reisijad lõpuks jõudsid.